Skateboard er ikke en sport. Det er en livsstil!

Mads Harlem (29) er født på Bærums Verk og har levd hele livet sitt i Bærum. Som 13-åring rullet han de første vaklende meterne på et skateboard. Han ble hekta!

Året var 1999. 17 år, 1000 skrubbsår, 4 brudd og 3 hjernerystelser senere er han akkurat like hekta. På skateboard. Og musikk. De to tingene hører sammen. Mads’ siste låt, «Hvite sko» har passert 125.000 hits på Youtube. 11 juni får vi møte både Mads og B-gjengen på Bekkestua.

– Ja. Og vi gleder oss enormt, alle sammen. Etter at det ble klart at gutta skulle få vise sine kunster foran et stort publikum på torget i Bekkestua, har de tilbrakt enda mer tid på Arena Bekkestua enn før. Og det sier ikke så lite. Gutta er der flere timer hver dag uansett. Og da mener jeg hver dag!

Mads jobber som pedagogisk leder i Stabekktunet Barnehage. Men bare 60%. Resten av tiden bruker han på å komponere låter, skate, og reise rundt på skateboard-events – som DJ og speaker. Det var slik han ble kjent med gutta i B-gjengen.

Hvem er B-gjengen?

– He-he. Det er litt av en gjeng. B’en står naturligvis for Bekkestua. Gutta bor jo praktisk talt på Arena Bekkestua. Som omreisende DJ og speaker på skateboard-events, begynte jeg å legge merke til denne gjengen som stadig dukket opp, nesten uansett hvor jeg jobbet. Jeg hadde jo sett mange av dem på arenaen. For, ærlig talt, jeg er jo ganske ofte der selv også. Lang historie kort: Jeg ble etter hvert godt kjent med dem. Vi skatere har jo et slags felles språk – aldersforskjeller, for eksempel, spiller ikke så stor rolle. Og så hjalp det nok litt at jeg kunne lære dem noen triks. Snart er det vel omvendt. Disse gutta er i ferd med å bli skikkelig gode. Det vil alle som møter opp på Bekkestua 11. Juni få oppleve. Det er en herlig gjeng!

Er ikke skateboardmiljøet knallhardt da? Dødskult, liksom?

– For folk som ikke kjenner miljøet, kan det kanskje virke slik. At vi er litt tøffe i trynet liksom. Bråkete musikk, spesielle klær osv. Det er en myte det der.

Jeg har drevet med idrett i hele mitt liv. Og aldri opplevd maken til skateboardmiljøet. Her finner du et samhold og en omtanke for hverandre som egentlig er sjelden vare i våre dager. Lidenskapen binder folk sammen. Og i motsetning til i mange andre miljøer, gleder de seg enormt over hverandres prestasjoner. Vanlige skillelinjer viskes ut. Man passer på hverandre….

Hva skal gutta i B-gjengen bli når de blir store? Og hva med deg?

– He-he. Skjønner ikke problemstillingen. Jeg kan vel anse meg selv som relativt voksen nå. Jeg har utdannelse, en givende jobb, et sted å bo. Og så har jeg verdens beste leirbål i skateboardmiljøet. Dessuten. Det å bli voksen er oppskrytt. Man skal aldri slutte å leke!

Eller som et klokt hode har sagt: Don’t grow up. It’s a trap! Det går nok bra med gutta også.

Hva får vi oppleve på Bekkestua Torg 11. juni?

– Her blir det show! Gutta vil vise frem alle tricksa de har i bagen: Kick Flip, Feebl, Crooks, Impossible, BS 360…You name it! Og så blir det full PA og kul musikk…det skal jeg sørge for. Selve showet vil starte i 14-tiden, men riggen blir satt opp på morgenen. Så det vil nok være aktivitet hele formiddagen. Men det braker ikke skikkelig løs før ved 14-tiden.

Kan hvem som helst ta med seg brettet og forsøke seg?

– Absolutt! I og med at anlegget står der fra morgenen av, er det full anledning til å bruke det, hele dagen. Til dere som ikke har prøvd det før, må jeg imidlertid komme med en aldri så liten advarsel. Det er fort gjort å bli hekta. Da er det kjørt! Skateboard er ikke en sport, vet du. Det er en livsstil.