DEN LILLE, STORE MAGIKEREN

Alan Carlos Gomes da Costa. Det er brasilianerens fulle navn. Men det er under navnet Alanzinho han er kjent, elsket og fryktet. Ja, fryktet! Da Stabæk tok seriegull i 2008 drev han forsvarere i Tippeligaen til vanvidd, fra Kristiansand i syd til Tromsø i nord. Det lå, bokstavelig talt, spillere strødd rundt på gressmatter over det ganske land.

Faktisk var det slik at det, nesten uten unntak, var en stor fordel for andre lag å møte Stabæks siste motstander i neste kamp. Hvorfor? Forsvarerne måtte ty til ulovlige midler for å stoppe Alanzinho. Det resulterte i både gule og røde kort – og at opptil flere nøkkelspillere måtte stå over neste kamp.

Det er ingen overdrivelse å si at Alanzinho ble hele Norges kjæledegge. Til og med fotballekspertene var samstemte i sin dom: Aldri hadde vi sett en bedre – og ikke minst; morsommere – spiller i vår hjemlige serie.

Å…rets spiller

I 2008, tre år etter at han ankom Stabæk fra brasilianske GAMA DF, kåret norske Tippeligaspillere Alanzinho til årets spiller. Akkurat som VG og Dagbladet gjorde det. Selvfølgelig. Ingen over – ingen ved siden. I tillegg mottok han Kniksenprisen, som årets beste midtbanespiller. Denne prisen fikk han året før også.

Det var bare helt logisk at utenlandske klubber fikk øynene opp for den lille trollmannen. 27. januar 2009 gikk han til den tyrkiske toppklubben Trabzonspor, for en anselig sum penger. Og alle med et blått hjerte, inkludert storscorer Daniel Nannskog, gråt en skvett.

 

Opp- og nedturer

Det startet bra i Tyrkia. I den første kampen vant Trabzonspor 2-0 over Ankaraspor på bortebane. Siden ble det litt berg- og dalbane for driblefanten. Bare glimtvis fikk han vist sin storhet. Likevel ble han også her en yndling blant fansen.

For å gjøre en 7 år gammel historie kort; 27. Januar 2014 ble han løst fra kontrakten med Trabzonspor. Etter det var han innom ytterligere to tyrkiske klubber, før han i begynnelsen av august ble observert på Nadderud.

– Han er her bare på ferie, sa sportsdirektør Inge Andre Olsen. Han kunne også bringe nyheten om at Alan nettopp var blitt pappa for første gang.

Ferie eller ikke ferie. Ryktene begynte å svirre. Var det en mulighet for at vi kunne få se Alanzinho i den blå drakta igjen? En våt drøm for enhver Stabæk-supporter.

 

Elsker Stabæk!

Rykteflommen tiltok. «Alanzinho trener fortsatt med Stabæk. Og han imponerer!» Slik lød én av rapportene, fra en sikker kilde som står klubben nær. «Alanzinho har lyst til å spille for Stabæk. Han elsker denne klubben. Og han mener at han er en bedre spiller enn da han dro.» Lød en annen. Hallo? En gylden mulighet. Var det noe å lure på?

Det var det faktisk . Hvem skulle betale lønna hans? Det var ikke snakk om svimlende beløp. Men et par-tre hundretusen er faktisk mye for en hardt presset klubb. Da kom supporterne på banen…

 

Spleiselag

Sekunder etter at Ingebrigt Steen Jensen lanserte tanken om en kronerulling, begynte

pengene å, ja…rulle inn. Fem hundre der. Tusen der. Hundre der. Femti. Etter kort tid var det såpass mye på kontoen at Stabæk Fotball kunne skrive kontrakt med Alanzinho. Han var Stabækspiller igjen. Riktignok bare ut året. Men likevel’a?

Et mirakel? Tja. I hvert fall nok et bevis på hvilke følelser og krefter som befinner seg i og rundt Stabæk som klubb. Så får man heller bære over med at enkelte røster hevder at det er uanstendig av en klubb å be supporterne om å være med på å betale gildet.

 

Vår Alanzinho!

21. august 2016 var Alan Carlos Gomes da Costa tilbake på Nadderud. Mot nedrykksrival Aalesund FK. En kamp Stabæk ikke hadde råd til å tape. Og et slags sannhetens øyeblikk. Var Alanzinho fortsatt Alanzinho? Fotrapp, driblesterk, leken og giftig?

OK. Vi har sett ham enda bedre. Men han satte sitt preg på kampen. Og vi vant 3-0.

Etter kun et halvt dusin treninger er du ikke i toppform. Det er han snart nå. I løpet av høsten kommer Alanzinho til å spille seg inn i alle norske fotballhjerter på ny. Garantert! Fordi han er tilbake i klubben han trives bedre i enn noe annet sted. Og når Alan trives, er han god. Han kan gjerne bli hele Norges kjæledegge igjen. Men først og fremst er den lille, store magikeren vår kjæledegge. Alltid. Uansett.

 

Knut Harlem,

for Bekkestua-avisen og bekkestua.org Â

 

Lørdag 17.september kl 13.30 kan du møte Alanzinho på Bekkestua, rett utenfor Anton Sport.

Fakta

Født: 22. Februar 1983,

Flamengo, Brasil.

Høyde: 166 cm

Vekt: 62 kg

Posisjon: Midtbane

Draktnr: 32